Silmäys euroopan vaikuttavimpiin kasvuyrityksiin kertoo karua kieltä. Lähes kaikki 30 rahoitetuinta eurooppalaista kasvuyritystä ratkoo keskiluokan mukavuusongelmia. 

"Siinä on iso ero, sijoittaako etuoikeutetuin populaatio rahansa ja aikansa sosiaalisen median mainonnan optimointiin vai medikaalisten innovaatioiden kehittämiseen", sanoo Annu Nieminen Uprightilta.    

On meillä myös aihetta optimismiin. Hallitukset ympäri maailmaa ovat sitoutuneet kunnianhimoisiin ilmastotekoihin. Kiina on luvannut hiilineutraaliuden 2060, yhdysvallat 2050 ja suomi 2035 mennessä. Maailman suurimmat öljy-yhtiöt kohtaavat painetta ilmaston muutoksen reagointiin ja "green champion" -yritysten sukupolvi kasvaa. Suomessa 2019 oli ensimmäinen vuosi sitten 1990-luvun laman kun lihan kulutus laski..

Greentechin kasvu on jatkuvasti ylittänyt ennusteet ja 2020 greentech -talouden koko yritti ensimmäistä kertaa 4 triljoonan rajan. Vihreä megatrendi on väistämätön.

Impact yritysten määrä kasvaa suomessa ja pohjoismaissa. Swappie ja Menddie taistelevat kertakäyttökulttuuria vastaan. Resq & Fiksuruoka yrittävät vähentää ruoan hävikkiä. Kuitenkin, impact -yrityksillä on vaikeuksia kerätä alkuvaiheen rahoitusta. Jopa markkinaa disruptoivat teknologiayritykset saattavat kokea hankaluuksia kiitoradan löytämiseen. 

Meidän tavoitteena ei ole vuotuinen tuottoprosentti X. Sen sijaan tavoitteenamme on luoda niin paljon positiivista vaikutusta kuin mahdollista.
Otso Laakkonen
Otso Laakkonen
Founder @ Aikainen

Varallisuus karttuu iän ja etuoikeuden myötä,mikä tarkoittaa sitä, että yleisesti ottaen pääoma sijaitsee siellä, jossa esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksia ei koeta yhtä rajusti, kuin muualla. Nämä ihmisryhmät, jotka toki tuntevat digitaalisen maailman - mutta eivät kuitenkaan ole syntyneet diginatiiveiksi - omaavat resurssit ja päätosvallan siihen, mitkä vaikuttavat innovaatiot keräävät rahoitusta ja mitkä eivät. 

Aikainen perustettiin vuonna 2021 kiihdyttämään vihreää, digitaalista megatrendiä. Aikainen rakentaa siltaa pääoman ja vaikuttavien kasvuyritysten välille. Me uskomme, että paras tapaa muuttaa maailmaa on sijoittaa maailmaa mullistaviin ideoihin. Ja tiimeihin, jotka ovat tarpeeksi rohkeita uskoakseen voivansa toteuttaa rohkeat visionsa.

Aikaiseissa me otamme aktiivisen roolin yrityksen kehitykseen. Pääoman lisäksi investoimme aikaamme, intohimoamme ja tietoamme saadaksemme yrityksesi lentämään. Meidän tavoitteena ei ole saavuttaa vuotuista tuottoa X, vaan luoda niin paljon positiivista vaikutusta, kuin mahdollista. Me uskomme, että tuotot kyllä seuraavat vaikutusta. 

Emme ole täydellisiä tai valmiita, mutta suunta on selkeä. Ja samaa me odotamme myös startupeilta, joita rahoitamme.

Ps. Jos haluat oppia lisää startuprahoituksen nostamisesta suomessa, lue meidän opas täältä.

Categories: Visio

Otso Laakkonen

Founder @ Aikainen. Wanted to become a pro football player - didn't make it. Incomplete as a person and slightly overweight. Exited from VALA Group 2021. Now living the dream and trying to help impactful startups to grow and influence as much as possible.

0 Comments

Vastaa

fiFinnish
%d bloggaajaa tykkää tästä: